wtorek, 22 lutego 2011

ZGAGA w czasie ciąży, jak sobie radzić?

zapobieganie wystąpieniu zgagi:
Jedz często, ale w małych ilościach (5-6 posiłków dziennie);
  • Jedz bez pośpiechu, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs;
  • Po posiłku odpoczywaj w pozycji siedzącej;
  • Kolację zjadaj ok. 2 godz. przed snem.
  • Staraj się spać w pozycji półsiedzącej;
  • Wystrzegaj się potraw bardzo gorących, pikantnych, tłustych, smażonych;
  • Zrezygnuj z wszelkich używek (kawa, papierosy, alkohol);
  • Unikaj słodyczy;
  • Zamiast soków z kartonów pij świeżo wyciskane (np. z jabłek, buraków, marchewki);
  • Możesz jeść ciasteczka imbirowe lub pić napar z korzenia tej rośliny;
  • Nie zakładaj ciasnych rzeczy na brzuch i wokół talii;
  • Unikaj zginania się w pasie przy pochylaniu – zginaj raczej kolana.
zwalczanie zgagi:
  • wypicie szklanki ciepłego mleka, ewentualnie jogurt lub kefir;
  • zjedzenie garści migdałów (migdały są bardzo skuteczne, zarazem to bardzo praktyczny sposób, gdyż można je mieć zawsze przy sobie)
Jeśli przestrzeganie tych zasad nie zmniejszy Twoich dolegliwości, możesz zażywać leki dostępne bez recepty neutralizujące kwasy żołądkowe. Sprawdź tylko w ulotce lub zapytaj farmaceuty, czy preparat można stosować w ciąży.
Natomiast, gdy zgaga staje się bardzo dokuczliwa i dołączają się jeszcze inne objawy tj. zaparcia, wymioty, utrata wagi czy gorączka, powinnaś zgłosić się do lekarza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz